S’acosten les vacances

17 · 04 · 2024Indicacions, Opinió

Les vacances són un dret irrenunciable de tota persona treballadora que acostumen a generar dubtes. Dubtes no en com gaudir-les, sinó en com gestionar-les amb l’empresa.
A veure si des d’aquí et podem ajudar…

Celebrada la Pasqua, ja fa una setmana que hem rebut el mail de Recursos Humans recordant-nos la data màxima per notificar les vacances. Aquestes són un dels drets fonamentals dels treballadors i en moltes ocasions generen conflictes amb els caps i fins i tot amb les companyes.

Intentarem resoldre els dubtes més freqüents:

Quants dies de vacances em corresponen?

Per cada mes treballat es generen 2’5 dies naturals de vacances, això són 30 dies a l’any.
En el nostre conveni, per fer-ho comprensible, parla de 22 dies laborables. Per tant es generen 1,8 dies per mes treballat.

Si portes menys d’1 any a l’empresa, et pertocarà la part proporcional.

Les treballadores a temps parcial o amb reducció de jornada, tenen dret al mateix nombre dies de vacances que els empleats a temps complet. L’únic que canvia és la retribució, que serà proporcional a cada jornada, ja que durant aquest període es cobra la mateixa quantitat.

I si em poso malalta?

Ja que les vacances són un dret i si estàs de baixa no les podràs gaudir, hi ha conservació del dret a gaudir de vacances quan aquestes coincideixen amb un període d’incapacitat temporal, sempre que no hagin transcorregut més de divuit mesos a partir del final de l’any en què s’hagin originat.

Quan haig de fer les vacances?

El que s’acostuma a fer és que l’empresa estableixi un calendari anual de vacances. La selecció dels dies s’han d’escollir de mutu acord amb l’empresari, qui ha de donar a conèixer als seus treballadors la data exacta amb almenys dos mesos d’antelació.

Segons l’art. 38.2 de l’Estatut dels Treballadors, les vacances es fixen de comú acord entre l’empresari i el treballador, per la qual cosa el període de vacances ha de ser acordat i no es pot imposar per cap de les parts.

El nostre conveni defuig l’individualisme i ho trasllada als equips: seguint la premisa de que el servei quedi cobert presencialment amb una persona o que es pugui respondre en cas d’incidència, és l’equip qui es posa d’acord; i és el cap qui dóna el vistiplau d’aquest procés davant RRHH.

Dit d’una altre manera, és l’equip qui notifica les vacances a “l’empresari”, sent el cap de l’equip qui ho valida.
I ho poso en valor perquè és un dret adquirit que val la pena no perdre.

Si durant les vacances hi ha un festiu, perdo aquest dia?

El festiu no és un dia laborable, i ja que nosaltres ho calculem en dies laborables, el festiu no l’hem de computar.

Puc ajuntar el període de vacances amb dies de lliure disposició?

Segons l’article 32 del nostre conveni, els dies de lliure disposició no es podran acumular als períodes de vacances.

Personalment, ho trobo un absurd, ja que és l’únic permís retribuït que no es permet explícitament lligar-lo a un període de vacances. Això prové d’aquest sentiment arcaic, que encara volta per la casa, de voler fiscalitzar els dies de lliure disposició i en què pot o no pot dedicar-los la treballadora.

Són reminiscències d’una època passada que acabaran desapareixent pel seu propi pes.

Tenen preferència treballadors amb més antiguitat o amb fills?

El nostre conveni no diu res al respecte. Per tant, no.

D’igual manera que no hi ha preferències per categories laborals o per funcions assignades: els caps també formen part de l’equip a l’hora d’organitzar el període d’estiu. Si passés allò de “jo faré vacances aquests dies, vosaltres (la resta de l’equip) organitzeu-vos” seria un abús de poder.

Les haig de fer de seguit?

No cal. El nostre conveni especifica el que ja contempla la llei, que es poden fraccionar. En el nostre cas però, parla d’un màxim de 3 periodes.

El que si que has de tenir en compte és que tens dret, i jo afegiria que el deure per salut, de que un dels periodes sigui de dos setmanes ininterrompudes; segons especifica l’article 8 del conveni 132 de l’OIT (Organització Internacional del Treball).

Les puc fer al febrer?

Segons el nostre conveni, el 75% de les vacances s’han de gaudir en període estival.
Això té un sentit d’aprofitar el temps en que la majoria dels nostres projectes estan tancats.

On aquesta norma de la majoria no té massa sentit és quan s’aplica al centre d’acollida abraham, ja que és un servei amb la mateixa intensitat els 365 dies de l’any. I el fet d’haver-les de concentrar a l’estiu genera un major estrès a l’equip, ja que s’han de cobrir entre elles.

Aleshores mai faré les vacances quan vull?

A banda de la norma del 75% a l’estiu, és un treball de l’equip coordinar-se les vacances per deixar el servei cobert.
Aquí també hi han més dificultats, i per tant injustícies, quan l’equip és més petit: cobrir un servei/projecte entre 4 no és el mateix que fer-ho entre 2.

Davant de tot, la idea és que l’equip digui a RRHH, a través del vistiplau del cap, quan farà les vacances cadascú.

Si aquest procés falla jo sóc partidari de poder aportar alternatives a RRHH, de la mà de la representació de les treballadores, cercant què hauria de ser prioritari, que en aquest cas és el dret a les vacances abans que la rigidesa en acomplir els paràmetres de gaudir-les.

Com a últim, ja que l’empresa no et pot obligar a agafar les vacances ja que hi ha d’haver acord, en cas de desacord sempre pots impugnar les vacances davant la jurisdicció social. Es tracta d’un procediment preferent i, per tant, no cal realitzar l’acte de conciliació prèvia.
La jurisdicció social ha de fixar la data que correspongui per al gaudi i la seva decisió és irrevocable.
Però arribar a aquest punt, a priori ho considero un fracàs.

Encara tens dubtes sobre com gestionar les vacances?

Truca'ns

Els divendres de 10 a 12h t’atendrem via Teams amb allò que necessitis.

Guanyem les eleccions al comité d’empresa

Guanyem les eleccions al comité d’empresa

Aquest divendres es va dur a terme les eleccions a la representació de les persones treballadores de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat, d’on en sortiran les 5 persones que conformaran el comitè d’empresa dels propers 4 anys.

read more
Share This