la Intersindical-CSC

el nostre programa

Aquestes són algunes de les linies en les que volem treballar

Conciliació

La conciliació laboral i familiar consisteix a facilitar mesures perquè qualsevol treballador o treballadora pugui compaginar la seva vida professional amb la seva vida personal o familiar. En definitiva, reconèixer la importància de permetre als treballadors gaudir d’una vida familiar satisfactòria mentre mantenen una carrera professional productiva.

Aconseguir una conciliació adequada entre la vida laboral i familiar és fonamental per al benestar de totes i tots, ja que pot ajudar a reduir l’estrès, millorar la qualitat de vida i fomentar una relació saludable dins l’entorn de treball. A més també és beneficiós per a les empreses, ja que millora la productivitat, la retenció del talent i la imatge corporativa positiva. En definitiva, la conciliació familiar i laboral és un aspecte clau per a la construcció de societats i entorns laborals més saludables i sostenibles.

Treballant plegats hem avançat en aquesta linia, però no ens podem quedar estancats.

Sobre la mobilitat territorial

Fins a dia d’avui l’empresa mou les persones treballadores segons la necessitat dels serveis, projectes i equips.

Volem que se’ns deixi d’amenaçar amb la mobilitat territorial.

Treballarem per un tracte igualitari a l’hora de conèixer les reestructuracions i que a l’hora de valorar els llocs a cobrir es tingui en compte la residència de la treballadora per incidir de forma activa en la seva conciliació.

Sobre l'estructuració de l'alberg

Entre d’altres coses, que les treballadores de l’alberg no disposin d’un horari anual a temps complet, i que generin una borsa d’hores “per imprevistos”, els provoca una dependència estructural i els dificulta la conciliació. A més a més, que hagin de realitzar totes les vacances en periodes d’estiu, cobrint-se entre elles, els provoca una tràfec innecessari.

Ja hem començat a definir propostes de cara a l’ampliació de l’annex del conveni que es refereix al Centre d’Acollida Abraham. Ens asseurem amb les seves treballadores i ho elevarem a Recursos Humans per què es valori.

Sobre la cobertura durant les vacances

El descans i les vacances són un dret. Però degut a la concepció de no poder deixar sense cobrir cap dels serveis, encara que alguns d’aquests no siguin d’atenció directa, es produeix una desigualtat d’oportunitats depenent de l’equip.

Cal repensar aquesta premissa i que s’adigui a la realitat. Treballarem per què aquesta norma sigui condicionada pel nombre de membres dels equips, i doni resposta a la realitat de les demandes dels serveis.

Sobre la dedicació als pisos compartits

Malgrat l’atenció als pisos compartits, per part de les educadores, sigui de poques hores a la setmana, la disponibilitat ha de ser elevada, provocant una poca conciliació familiar.

Cal repensar quina ha de ser la dedicació en aquests equipaments, i si és el cas, que es reconegui la disponibilitat a les educadores.

Reforços educatius i brúixoles

Els reforços educatius són un col·lectiu de treballadores precaritzades, sent un perfil laboral que només pot assumir algú a l’espera de poder trobar una altre feina a jornada completa o millor pagada.

Per contra del discurs establert, no és un lloc de treball ideal per a persones que estan estudiant o que s’inicien en el món laboral, és un lloc de treball que només pot ser cobert majoritàriament per aquest col·lectiu.

La gran taxa de mobilitat laboral en aquest grup de treballadores dificulta l’estabilitat dels projectes i incideix negativament en el benestar dels infants.

Si creiem que els projectes d’infància són claus per trencar amb la transmisió intergeneracional de la pobresa, cal repensar-los i oferir una estabilitat laboral a les educadores dels reforços educatius i bruixoles.

 

Sobre els reforços i les brúixoles

Proposem crear una comissió de treball, on les educadores hi siguin presents, per definir quin model de projectes d’infància volem, i quina proposta d’estabilitat laboral es pot oferir per garantir la major solidesa possible en els reforços educatius i bruixoles.

Sobre les hores de treball intern

Des de l’inici d’aquests projectes, les hores establertes com a treball intern sempre han sigut inferiors a les que s’acaben realitzant en realitat.

Proposarem un augment de les hores de treball intern dels projectes educatius que permetin una correcta planificació i un correcta avaluació.

Sobre les ratios d'infants

Malgrat ser un mateix projecte, ens trobem que segons on es desenvolupa el reforç educatiu les ratios poden arribar a ser de més del 300%.

Considerem que un reforç educatiu de més de 5 alumnes, amb o sense l’equip de voluntariat, no és un projecte adequat.

Pel benestar dels infants acompanyats, de les educadores i del voluntariat, treballarem per què hi hagi igualtat en tots els projectes, i perquè les ratios dels reforços tinguin paràmetres d’excel·lència.

Promoció interna

Una de les qüestió que ens els últims dos anys ha implicat més voluntat de concens i de diàleg, tant per part de direcció com per part de la representació de les treballadores, ha sigut la interpretació de l’article 9.3 del nostre actual Conveni Col·lectiu. En aquest s’especifica que tota persona de l’empresa pot accedir a cobrir les vacants existents o de nova creació.

La realitat és que l’empresa només considera vacants uns supòsits concrets centrats bàsicament en la dedicació majoritària d’hores. Malgrat no estar-hi d’acord, per evitar un enrocament i per tal de que pogués quedar clar per a tota la plantilla, vam accedir a la redefinició d’aquest punt.

Malgrat aquest acord d’acceptació de la concepció de l’empresa sobre el què és una vacant, nosaltres el seguim considerant injust. Per tant, amb una voluntat de sensibilització i denúncia, seguirem explicant que si s’ha signat un pla d’igualtat i és té una voluntat de transparència, no pot ser que la promoció interna es decideixi a porta tancada, sense saber-se els processos de selecció, i que la única variable fefaent de promoció interna sigui la confiança de direcció, per damunt de l’experiència, les competències, la formació, l’actitud i les aptituds.

Sobre la promoció interna

Seguirem denunciant que cada càrrec, cada canvi de funcions i cada lloc de treball que no sigui ofertat a la globalitat de les treballadores, és una manca de transparència de l’empresa, una voluntat de no tractar la plantilla de forma igualitària, i una generació de mala maror entre les companyes.

Teletreball

El teletreball ha emergit com una alternativa viable i enriquidora en el panorama laboral, oferint una sèrie de beneficis que afecten positivament tant a les persones treballadores com a les empreses.

Aquest proporciona una major flexibilitat en els horaris, permetent als empleats (dins l’horari establert) adaptar les seves jornades segons les seves necessitats personals i professionals. Això pot millorar el seu equilibri entre la vida laboral i personal, reduint l’estrès i millorant la seva qualitat de vida.

El teletreball afecta directament en la reducció dels desplaçaments, estalviant temps i diners a les persones treballadores, i contribuint alhora a una disminució de la contaminació i del trànsit, i per tant dels accidents in itinere.

La recerca ‘Trends in commuting time of European workers: A cross-country analysis’, Transport Policy, 2022, detalla que els treballadors que han de dedicar més temps a anar a treballar tendeixen a ser menys feliços, a tenir un pitjor estat de salut, per tant a absentar-se més dels llocs de treball i, finalment, a reportar més nivells d’estrès i cansament.

Per a les empreses, el teletreball contribueix a una millora de la productivitat, ja que molts treballadors es troben més concentrats i motivats quan poden treballar des de l’entorn que els és més còmode.

Realitats

El teletreball és un dret reconegut a moltes Càritas diocesanes de la confederació de Càritas Espanyola.

Per part de l’equip de treballadores de Càritas, encara no disposem de l’informe de valoració del teletreball que sots-direcció va prometre emetre després del confinament.

Sobre el teletreball

No volem demanar favors, perquè aquest estan lligats a una càrrega de submissió. Com tampoc volem subjectivitat a l’hora d’aplicar situacions de treball a distància.

Incidirem en que totes les persones que tinguin càrrega administrativa, que com a mínim tingui dret a 1 dia de teletreball, sempre en coordinació amb l’equip per no deixar cap àrea sense atenció presencial.

Més propostes!

Aquestes són només algunes de les línies de treball que ens plantejat per enfocar aquest 2024 en endavant. Però segur que ens hem quedat curts.

Digues la teva! Envia’ns la teva proposta de millora, suggerència, etc.

15 + 6 =

Share This